Outsourcing voordelen: De beste keuze voor jouw bedrijf!
08 november 2023 

Outsourcing voordelen: De beste keuze voor jouw bedrijf!


Klantenservice is een cruciaal onderdeel van elk bedrijf. Het bieden van uitstekende klantenservice is essentieel om klanttevredenheid en loyaliteit te bevorderen. In een steeds concurrerender wordende zakelijke omgeving zoeken bedrijven naar manieren om hun klantenservice te verbeteren en tegelijkertijd kosten te verlagen. Een strategie die steeds vaker wordt toegepast, is het uitbesteden van klantenservice. In deze blogpost bespreken we de voordelen van klantenservice outsourcing en hoe het kan bijdragen aan het succes van een bedrijf. 

outsourcing klantenservice

1. Kostenbesparing

Een van de belangrijkste voordelen van klantenservice outsourcing is kostenbesparing. Het opzetten en onderhouden van een interne klantenserviceafdeling kan duur zijn. Denk aan salarissen, training, technologie, en kantoorruimte. Door klantenserviceactiviteiten uit te besteden, kunnen bedrijven aanzienlijk besparen op deze kosten. Hier zijn enkele manieren waarop kostenbesparingen worden gerealiseerd:

  • Lagere arbeidskosten
    Veel bedrijven besteden hun klantenservice uit naar landen waar de loonkosten lager zijn dan in hun eigen land. Dit stelt hen in staat om goed opgeleide klantenservicemedewerkers in te huren tegen een fractie van de kosten. 
  • Geen overheadkosten
    Wanneer klantenservice intern wordt beheerd, zijn er kosten verbonden aan de infrastructuur, zoals kantoorruimte, computers en telecommunicatie. Deze kosten worden overgedragen aan de externe dienstverlener bij outsourcing. 
  • Schaalbaarheid van kosten
    Met klantenservice outsourcing kunnen bedrijven flexibel reageren op veranderende behoeften. Ze kunnen gemakkelijk op- of afschalen afhankelijk van het seizoen of de vraag, zonder te worden geconfronteerd met vaste kosten.

Outsourcing Voordeel 2. Toegang tot gespecialiseerde kennis en technologie 

Professioneel klantcontactcenters beschikken vaak over gespecialiseerde kennis en geavanceerde technologieën die een bedrijf mogelijk niet intern kan ontwikkelen. Dit omvat klantrelatiebeheersystemen (CRM), analysehulpmiddelen en kennisbanken die de efficiëntie van de klantenservice kunnen verbeteren. Door samen te werken met een ervaren professioneel klantcontactcenter, kunnen bedrijven profiteren van deze expertise en technologie.

Outsourcing Voordeel 3. Focus op kernactiviteiten

Het uitbesteden van klantenservice stelt bedrijven in staat om zich te concentreren op hun kernactiviteiten. Het management en medewerkers kunnen meer tijd en middelen besteden aan strategische groei, productontwikkeling en marketing, in plaats van zich bezig te houden met de dagelijkse operationele zaken van de klantenservice. 

Outsourcing Voordeel 4. Verbeterde beschikbaarheid

Klantenservice moet vaak 24/7 beschikbaar zijn, vooral in een wereld waarin consumenten overal en altijd online zijn. Professioneel klantcontactcenters zijn goed uitgerust om continue ondersteuning te bieden, inclusief buiten reguliere kantooruren en tijdens feestdagen. Dit zorgt voor een betere beschikbaarheid en tevredenheid van de klant. 

outcourcing voordelen

Outsourcing Voordeel 5. Snellere respons 

Externe professionele klantcontactcenters hebben vaak geavanceerde systemen en processen om de responsiviteit te verbeteren. Ze kunnen tickets sneller afhandelen, wachttijden verkorten en snel op klantvragen reageren, wat de algemene klanttevredenheid verhoogt. 

Outsourcing Voordeel 6. Multi-channel ondersteuning 

Klanten communiceren met bedrijven via verschillende kanalen, waaronder telefoon, e-mail, chat, en sociale media. Professionele klantcontactcenters hebben vaak de mogelijkheid om multi-channel ondersteuning te bieden en kunnen naadloos schakelen tussen deze kanalen. Dit zorgt voor een consistente klantbeleving, ongeacht het gekozen communicatiekanaal. Bekijk ook onze pagina over webcare uitbesteden!

Outsourcing Voordeel 7. Schaalbaarheid

Klantenservice outsourcing biedt bedrijven de mogelijkheid om eenvoudig op te schalen wanneer de vraag toeneemt. Of het nu gaat om een seizoenspiek of een onverwachte groei, externe professionele klantcontactcenters kunnen snel extra personeel inzetten om aan de vraag te voldoen. 

Outsourcing Voordeel 8. Focus op kwaliteit

Professionele klantcontactcenters zijn vaak gespecialiseerd in klanttevredenheid en kwaliteitsborging. Ze monitoren de prestaties en verzamelen feedback van klanten om de kwaliteit van de dienstverlening voortdurend te verbeteren. Dit leidt tot een betere klanttevredenheid en loyaliteit. 

Outsourcing Voordeel 9. Risicobeheer

Bij klantenservice outsourcing kunnen bedrijven bepaalde risico's overdragen aan de dienstverlener. Dit omvat personeelskwesties, nalevingskwesties en technologische problemen. De externe dienstverlener heeft de expertise en middelen om deze risico's te beheren, wat het bedrijf beschermt. 

outcourcing voordelen

Outsourcing Voordeel 10. Snelle implementatie 

Het opzetten van een interne klantenserviceafdeling kan veel tijd in beslag nemen. Bij outsourcing kunnen bedrijven snel van start gaan, omdat de externe dienstverlener al operationeel is. Dit versnelt de implementatie en verbetert de time-to-market.  

Outsourcing Voordeel 11. Klanttevredenheid en behoud 

Door gebruik te maken van gespecialiseerde professionele klantcontactcenters  kunnen bedrijven de klanttevredenheid verhogen, wat leidt tot klantloyaliteit en herhaalde aankopen. Een goede klantenservice ervaring kan een aanzienlijke invloed hebben op het behoud van klanten. 

Outsourcing Voordeel 12. Internationale markttoegang 

Klantenservice outsourcing stelt bedrijven in staat om klanten over de hele wereld te bedienen, zonder dat ze een fysieke aanwezigheid in die markten hoeven te hebben. Dit opent de deur naar internationale marktuitbreiding. 

Outsourcing Voordeel 13. Focus op strategische groei 

Door klantenservice uit te besteden, kunnen bedrijven zich richten op hun groeistrategieën en marktuitbreiding. Dit stelt hen in staat om kansen voor innovatie en uitbreiding te identificeren en te benutten. 

Outsourcing Voordeel 14. Gespecialiseerde training en ontwikkeling 

Professioneel klantcontactcenters investeren vaak in de training en ontwikkeling van hun medewerkers om ervoor te zorgen dat ze goed uitgerust zijn om met klanten om te gaan. Dit betekent dat uw klanten te maken hebben met goed opgeleide professionals die in staat zijn om klachten op te lossen en vragen te beantwoorden. 

Outsourcing Voordeel 15. Voortdurende verbetering 

Professioneel klantcontactcenters zijn voortdurend bezig met het verbeteren van hun dienstverlening. Ze evalueren voortdurend hun prestaties, verzamelen feedback van klanten en passen hun processen aan om de klanttevredenheid te maximaliseren. Dit betekent dat uw bedrijf kan profiteren van continue verbeteringen zonder dat u er zelf veel tijd en middelen in hoeft te investeren. 

Outsourcing Voordeel 16. Toegang tot taalkundige expertise 

In een wereldwijde economie is taalvaardigheid van cruciaal belang. Professionele klantcontactcenters kunnen meertalige ondersteuning bieden, waardoor uw bedrijf toegang krijgt tot klanten over de hele wereld. Dit vergroot uw marktpotentieel en helpt bij het opbouwen van internationale relaties. 

outcourcing voordelen

Outsourcing Voordeel 17. Vermindering van personeelsproblemen 

Het werven, trainen en behouden van klantenservicemedewerkers kan een uitdaging zijn. Bij outsourcing zijn deze personeelsproblemen de verantwoordelijkheid van de dienstverlener. U hoeft zich geen zorgen te maken over zaken als verloop en werving, wat de stabiliteit en continuïteit van uw klantenservice bevordert. 

Outsourcing Voordeel 18. Klanttevredenheidsonderzoek en feedback 

Professioneel klantcontactcenters voeren vaak telefonische klanttevredenheidsonderzoeken en feedbacksessies uit om de klantbeleving te begrijpen en te verbeteren. Dit resulteert in gegevensgestuurde verbeteringen en de mogelijkheid om problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. 

Outsourcing Voordeel 19. Verhoogde flexibiliteit 

Bedrijven kunnen hun klantenservice activiteiten flexibel aanpassen aan seizoensgebonden vraag of specifieke campagnes. Dit stelt hen in staat om snel in te spelen op veranderende omstandigheden en marktbehoeften. 

Outsourcing Voordeel 20. Focus op strategische innovatie 

Klantenservice outsourcing stelt uw bedrijf in staat om zich te concentreren op strategische innovatie. In plaats van tijd te besteden aan het oplossen van dagelijkse klantenservicekwesties, kunnen uw teams werken aan het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten en het creëren van waarde voor uw klanten. 

Klantenservice outsourcing

Klantenservice outsourcing biedt tal van voordelen, waaronder kostenbesparing, verbeterde beschikbaarheid, snellere respons, en de mogelijkheid om te profiteren van gespecialiseerde kennis en technologie. Het stelt bedrijven ook in staat om zich te concentreren op hun kernactiviteiten en strategische groei.

Hoewel klantenservice outsourcing vele voordelen biedt, is het belangrijk op te merken dat het ook de nodige zorgvuldige planning en beheer vereist. Het is essentieel om de juiste externe dienstverlener te selecteren en ervoor te zorgen dat er goede communicatie en samenwerking is tussen de externe partner en uw bedrijf. 

Als u overweegt om klantenservice outsourcing in uw bedrijfsstrategie op te nemen, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen en een weloverwogen beslissing te nemen. Als deze strategie echter op de juiste manier wordt geïmplementeerd, kan het aanzienlijk bijdragen aan het succes van uw bedrijf. Meer weten? Lees dan ook ons blog over happy calls!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen