Wat is webcare: Hoe gaat dat in zijn werk?
28 november 2023 

Wat is webcare: Hoe gaat dat in zijn werk?


In de snel veranderende wereld van online communicatie en klantenservice is het begrip "webcare" een term die steeds meer aandacht krijgt. Maar wat is webcare? Webcare is een cruciaal onderdeel geworden van moderne bedrijfsstrategieën en klantrelatiebeheer. In deze blog gaan we dieper in op wat webcare is, waarom het belangrijk is en hoe het verschilt van traditionele klantenservice.

wat is webcare

Wat is webcare? De definitie

Webcare, ook wel geschreven als "webcare," is een samenvoeging van de woorden "web" en "care." Het verwijst naar de manier waarop organisaties online interactie hebben met hun klanten en potentiële klanten via verschillende online kanalen, zoals sociale media, e-mails, chat, forums en andere online platforms. Het doel van webcare is om de klanttevredenheid te vergroten, problemen op te lossen, positieve relaties op te bouwen en de merkreputatie te verbeteren door actief te reageren op vragen, klachten en feedback van klanten. Zie ook onze webcare uitbesteden pagina.

Waarom is webcare belangrijk?

In het digitale tijdperk, waarin consumenten gewend zijn geraakt aan snelle en gemakkelijke toegang tot informatie en communicatie, wordt webcare steeds belangrijker om klanten te behouden en nieuwe te winnen. Hier zijn enkele redenen waarom webcare van cruciaal belang is:

 • Klantgerichtheid: Webcare stelt organisaties in staat om proactief met klanten in contact te komen en te reageren op hun behoeften en verwachtingen.
 • Real-time communicatie: Klanten verwachten snelle antwoorden op hun vragen en problemen, en webcare stelt bedrijven in staat om in real-time te communiceren.
 • Transparantie: Het openbaar reageren op klachten en feedback via openbare kanalen zoals sociale media draagt bij aan de transparantie van een bedrijf, wat het vertrouwen van klanten kan vergroten.
 • Kansen voor positieve interactie: Webcare biedt bedrijven de kans om positieve interacties te benutten, zoals het delen van tevredenheid en aanbevelingen van klanten.
 • Reputatiebeheer: Negatieve berichten kunnen snel viral gaan, maar met webcare kunnen bedrijven deze negatieve publiciteit verminderen of voorkomen. Lees ook ons blog over hoe webcare de klanttevredenheid verhoogt.  
 • Concurrentievoordeel: Bedrijven die uitstekende webcare bieden, hebben vaak een concurrentievoordeel, omdat klanten geneigd zijn zaken te doen met organisaties die hun klanten de aandacht geven die ze verdienen.

wat is webcare

Hoe verschilt webcare van traditionele klantenservice?

Webcare verschilt op verschillende manieren van traditionele klantenservice. Hier zijn enkele belangrijke verschillen:

 • Platform: Webcare vindt plaats op online platforms, zoals sociale media, websites, e-mails en chat, terwijl traditionele klantenservice vaak gebeurt via telefoon, in persoon of via e-mail.
 • Snelheid: Webcare biedt de mogelijkheid voor snelle respons, vaak binnen enkele minuten, terwijl traditionele klantenservice kan leiden tot wachttijden en langere responstijden.
 • Bereik: Webcare heeft een potentieel groter bereik, omdat berichten openbaar kunnen worden gedeeld op sociale media, waardoor het een grotere impact kan hebben dan privégesprekken bij traditionele klantenservice.
 • Interactiviteit: Webcare moedigt interactie aan door likes, shares, en reacties op posts en berichten, waardoor het een meer interactieve ervaring biedt in vergelijking met de vaak eenrichtingscommunicatie bij traditionele klantenservice.
 • Openbaarheid: Webcare vindt vaak plaats in het openbaar, wat betekent dat klachten en reacties zichtbaar zijn voor andere klanten en potentiële klanten. Traditionele klantenservice is meestal privé.

Hoe implementeert u effectieve webcare?

Het implementeren van effectieve webcare vereist een doordachte strategie en toewijding. Hier zijn enkele stappen om te helpen bij het opzetten van een succesvol webcare-programma:

 • Identificeer relevante online kanalen: Bepaal op welke online kanalen uw doelgroep actief is en waar u het meeste impact kunt hebben.
 • Train uw webcare team: Zorg ervoor dat uw webcare team getraind is in klantenservice, sociale media etiquette en het gebruik van webcare tools.
 • Stel duidelijke richtlijnen op: Creëer richtlijnen voor het reageren op vragen, klachten en feedback, inclusief responstijden en toon.
 • Monitor en reageer actief: Volg continu de online kanalen voor vermeldingen van uw merk, en reageer actief op vragen en klachten.
 • Luister naar feedback: Gebruik webcare om feedback van klanten te verzamelen en te benutten voor productverbetering en serviceontwikkeling.
 • Meet en evalueer resultaten: Houd statistieken bij over de prestaties van je webcare-programma en pas je strategie aan waar nodig.

 wat is webcare

Wat is webcare voor The Good Agency?

Ons team van Webcare specialisten heeft ruime ervaring met de afhandeling van vragen en klachten via diverse kanalen. Al onze medewerkers zijn getraind om oplossingsgericht en met aandacht voor de klant te werken. Elk contact is kwalitatief en efficiënt. Hierdoor zijn wij het verlengstuk van uw organisatie en kunnen uw medewerkers zich bezig houden met uw eigen kernactiviteiten.

Of het nu gaat om de afhandeling van e-mail, vragen via social media, whatsapp of live chat. Onze medewerkers helpen u graag om deze taak uit handen te nemen en te zorgen voor een optimale klantbeleving en tevredenheid. Elk contact, met elke klant, via elk kanaal hoort kwalitatief en persoonlijk te zijn. Dat geloven wij, zo werken wij. Dit zit in onze DNA.

Als bedrijven in de moderne digitale wereld willen bloeien, is het begrijpen en succesvol implementeren van webcare van vitaal belang. Door webcare serieus te nemen en te investeren in de juiste middelen en training, kunnen organisaties de tevredenheid van klanten verhogen, een positieve merkreputatie opbouwen en een concurrentievoordeel behalen in de online markt.

Nog niet overtuigd? Bekijk dan onze praktische voorbeelden van webcare die uw klantenservice verbetert.  

Over de schrijver
Reactie plaatsen